Proč zdražuje čokoláda?

PROČ ZDRAŽUJE ČOKOLÁDA??
 
Hlavním důvodem je neúroda kakaa v Africe odkud pochází více než polovina jeho světové produkce.
 
🌍PROČ JE NEÚRODA V AFRICE?
  • Hlavní pěstitelské oblasti, jako Pobřeží slonoviny a Ghana, čelí důsledkům klimatických změn. Nedostatek srážek a prodloužená sucha významně ovlivňují úrodu kakaových bobů.
  • Do plantáží v Africe se dlouhodobě neinvestovalo a kakao se tam vyloženě průmyslově těžilo, aniž by korporace, které z něj čerpaly léta zisky, vracely něco zpět do regionu. Plantáže jsou tak velmi staré a malo plodí.
  • Šíření škůdců a kakaových onemocnění, jako je například černá hniloba, přispívá k poklesu produkce.
  • Malí pěstitelé v Africe čelí nízkým příjmům, což omezuje jejich možnosti investovat do udržitelného pěstování a zlepšení produkce.
🌎PROČ ZDRAŽUJÍ I ČOKOLÁDY, KTERÉ VYRÁBÍME Z BOBŮ Z JIŽNÍ AMERIKY?
  • Cena kakaa se stanovuje na světových burzách (např. ICE Futures), takže když klesá produkce v Africe, ovlivňuje to ceny kakaa celosvětově, včetně Jižní Ameriky.
  • Zvyšuje se celosvětová poptávka po čokoládě. Pokud je kakaa méně v Africe (která produkuje 70 % světové produkce), vzniká nedostatek, a to tlačí ceny nahoru všude.
  • Farmáři se snaží zabránit skupování kakaa od spekulantů s vidinou snadného zisku a zabránit tak ještě rychlejšímu růstu ceny.
  • Rostoucí náklady na dopravu a zpoždění v dodavatelských řetězcích ovlivňují všechny producenty, včetně těch v Jižní Americe.
  • I v Jižní Americe pociťují pěstitelé dopady klimatických změn, například nepravidelné srážky či extrémní teploty, které snižují výnosy kakaa.
 
Naše vstupní suroviny pro výrobu čokolády (nejen kakao, ale i třtinový cukr) zdražily oproti minulému roku o desítky procent, oproti předchozím letům už to raději ani nepočítáme...
 
💗I tak je pro nás pořád nejzásadnější pro vás vyrábět skvělé čokolády z těch nejkvalitnějších surovin!
 
Věříme, že současné navýšení cen přinese i něco dobrého. Velicí hráči na trhu budou muset investovat do lokalit, které chtějí čerpat. Budou se obnovovat plantáže, farmáři budou lépe placeni a budou mít tak možnost o své kakaovníky lépe pečovat. Z dlouhodobého hlediska tato "kakaová krize" tedy ve výsledku může zlepšit kvalitu kakaa i života pěstitelů.
 
A co vy? Přemýšleli jste někdy o tom, kolik korun jste ochotni utratit za kvalitní kávu a kolik za kvalitní čokoládu? Jak moc je pro vás zásadní kvalita kakaa a férovost jeho původu, tedy to, aby ti, kteří ho pro vás pěstují dostali za svou práci odpovídající odměnu?
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.