PROČ ZDRAŽUJE ČOKOLÁDA??
Hlavním důvodem je neúroda kakaa v Africe odkud pochází více než polovina jeho světové produkce.

- Hlavní pěstitelské oblasti, jako Pobřeží slonoviny a Ghana, čelí důsledkům klimatických změn. Nedostatek srážek a prodloužená sucha významně ovlivňují úrodu kakaových bobů.
- Do plantáží v Africe se dlouhodobě neinvestovalo a kakao se tam vyloženě průmyslově těžilo, aniž by korporace, které z něj čerpaly léta zisky, vracely něco zpět do regionu. Plantáže jsou tak velmi staré a malo plodí.
- Šíření škůdců a kakaových onemocnění, jako je například černá hniloba, přispívá k poklesu produkce.
- Malí pěstitelé v Africe čelí nízkým příjmům, což omezuje jejich možnosti investovat do udržitelného pěstování a zlepšení produkce.

- Cena kakaa se stanovuje na světových burzách (např. ICE Futures), takže když klesá produkce v Africe, ovlivňuje to ceny kakaa celosvětově, včetně Jižní Ameriky.
- Zvyšuje se celosvětová poptávka po čokoládě. Pokud je kakaa méně v Africe (která produkuje 70 % světové produkce), vzniká nedostatek, a to tlačí ceny nahoru všude.
- Farmáři se snaží zabránit skupování kakaa od spekulantů s vidinou snadného zisku a zabránit tak ještě rychlejšímu růstu ceny.
- Rostoucí náklady na dopravu a zpoždění v dodavatelských řetězcích ovlivňují všechny producenty, včetně těch v Jižní Americe.
- I v Jižní Americe pociťují pěstitelé dopady klimatických změn, například nepravidelné srážky či extrémní teploty, které snižují výnosy kakaa.
Naše vstupní suroviny pro výrobu čokolády (nejen kakao, ale i třtinový cukr) zdražily oproti minulému roku o desítky procent, oproti předchozím letům už to raději ani nepočítáme...

Věříme, že současné navýšení cen přinese i něco dobrého. Velicí hráči na trhu budou muset investovat do lokalit, které chtějí čerpat. Budou se obnovovat plantáže, farmáři budou lépe placeni a budou mít tak možnost o své kakaovníky lépe pečovat. Z dlouhodobého hlediska tato "kakaová krize" tedy ve výsledku může zlepšit kvalitu kakaa i života pěstitelů.
A co vy? Přemýšleli jste někdy o tom, kolik korun jste ochotni utratit za kvalitní kávu a kolik za kvalitní čokoládu? Jak moc je pro vás zásadní kvalita kakaa a férovost jeho původu, tedy to, aby ti, kteří ho pro vás pěstují dostali za svou práci odpovídající odměnu?